fbpx

Et drikkeminut er en af restaurantens, caféens og hotellets veje til bedre bundlinie. Jeg observerer næsten dagligt at tjenere går glip af omsætning fordi de ikke er bevidst om værdien af drikkeminutter.

Nu får du en lille historie – så skal du finde ud af hvor jeg vil hen: Jeg sidder på en fin restaurant på Østerbro i København sammen med min gode ven, Jacob. Det er nogle måneder siden vi har set hinanden – og der er en masse at tale om.

Det er fredag eftermiddag, klokken er 13.00 og vi har masser af tid. Vi sætter os, tjeneren er der straks og byder velkommen. Han kommer med to menukort, rækker dem høfligt til hver af os og siger: ” Jeg er straks tilbage…” Jeg er jo nørd, så jeg har startet stopuret.

Efter 7 minutter er han tilbage og tager imod vores ordrer: To burgere med guacamole og hjemmelavede fritter. Vi spørger hvillken øl han kan anbefale – og bestiller to hvede. Efter tre minutter kommer vores øl. Yderligere 12 minutter efter kommer vores burgere.

De ser fantastiske ud med små skåle med guacamole og ketchup. Genem burgeren er stukket en madpind med en flot, rød chili. Konge! Maden smager fortrinligt. Vi spiser og snakker. Tjeneren vender tilbage efter ca. 5 minutter og hører om alt er ok.

Vi nikker bekræftende og han smiler mens han går videre. Efter yderligere 12 minutter er vores tallerkner tomme – helt tomme. Maden har smagt og, det kan man se bare ved at kigge på tallerknerne.

Hvad er så et drikkeminut? Det er sådan et, som den venlige tjener lige er blevet snydt for 20 minutter af før vi begynder at spise. Bagefter har han igen snydt sig selv for 30. Alt i alt har han snydt sig selv for 50 drikkeminutter.

Hvordan? Jo, fra vi sætter os til vi modtager en øl hver går der 10 minutter – to gæster x 10 minutter = 20 minutter. Tjeneren er altså gået glip af 20 gode drikkeminutter – minutter som vi potentielt kunne have brugt på at tømme ølglas – men som vi brugte på at tale og tørste.

Det fremgår ikke af teksten ovenfor, men hvornår tror du han gik glip af de næste 30 drikkeminutter? Lige præcis: Det gjorde han i den periode der gik, fra vi tømte glassene til vi betalte vores mad. Vi sad nemlig i præcis 15 minutter med tomme glas indtil regningen kom.

Hvad gør en klog nu? Han – eller hun – planlægger:

  • Et sekund efter en gæst har sat sig: “Hvad ønsker du at drikke?”
  • Samme sekund som gæstens glas er tomt: “Skal jeg finde en mere, Hr?”

Mere kompliceret er det ikke. Det drejser sig nemlig ikke om at gøre tingene kompliceret, men mere om at tænke logisk.

Du ved jo lige så godt som jeg, at hvis man sidder på en restaurant eller cafe og er tørstig, så handler man afslappet: Tjeneren kommer lige straks og så beder jeg om noget at drikke.

I vores eksempel ovenfor er problemet bare, at der går alt for lang tid, fra vi sætter os, til tjeneren tager imode vores drikkevarebestilling – o så går der igen for lang tid til vi får varerne udleveret.

OK, det kan fixes: Sælg drikkevarer som det absolut første – allerede før du udleverer menukort. Det er da nemt!

Næste, og lidt sværere at gennemføre (uvist af hvilken årsag) er at få tjeneren til at lave følgende måling:

“Hvor længe er mine gennemsnitsgæster om at tømme en øl, cola eller et glas vin?”

eller endnu snedigere (og lidt mere nørdet):

“Hvor længe er en mand om at drikke en øl?” og

“Hvor længe er en dreng om at tømme en cola?” og

“Hvor længe er en dame om at drikke et glas hvidvin?”

Nej, du har ret: Det kan man ikke bruge til en sk!d, for de bruger da forskellig tid!

Ja, men du skal respektere værdien af gennemsnittet – og så bruger du dine gennemsnitstal til at fiddle ud og tilbyde refills! Nogle gange kommer du for tidligt – andre gange for sent – men du kommer derud – og du fanger langt flere tomme glas end du drømmer om 🙂

Godt – nu har du endnu mere at tænke over. Næste step er at komme i gang – og så skal du måle på et enkelt nøgletal:

Antallet af solgte drikkevarer pr. gæst.

Jeg ved at det vil vokse! Og hvis det fx. vokser fra 1,1 til 1,4 så tjener du DKK 50.000 pr. 10.000 gæster du har.

50.000 på bunden – bare ved at være lidt smartere end du er idag 😉

Kilde: www.easyinventory.dk

Lyt på din favoritkanal:

Facebook kommentarer