fbpx

Jeg er ikke ekspert i nationaløkonomi – men det lyder lidt søgt.

Først skal vi arbejde 12 minutter mere. Så bliver det ikke til noget. Nu skal vor økonomi så reddes igen – og et af elementerne er åbenbart afskaffelse af fridage.

Jeg er ikke religøs. Jeg er ikke nationalistisk fanatiker. Jeg er nok ret almindelig – men jeg synes ikke, at vi skal underminere vor kultur for at skaffe flere penge i samfundet.

Det er helt stensikkert, at den nemmeste måde at få os alle til at arbejde mere på, er at gøre det attraktivt at arbejde mere. Progressiv attraktion, kalder jeg det.

Det kan vi gøre ved at beskatte de sidst tjente kroner lavere. Så får jeg ikke 100 kroner udbetalt i timen, men måske 150 eller 175. Det vil rykke hos nogle.

Men er regler, skat og økonomi vejen til vor nationale succes?
Ikke alene. Vi skal have fat et helt andet sted: Vor motivation, vor stolthed og vor selvbevidsthed.

Det er som om vi er gået i stå i forhold til andre lande. Vor arbejdsiver er generelt til at overse – og mon ikke skatten gør sit? For mit vedkommende gider jeg da ikke arbejde som en gal, bare for at aflevere 60% til Skat – og så betale 25% i moms på varer. Glem det!

Var jeg ikke selvstændig – var jeg almindelig lønmodtager som de fleste – ville det da ikke være attraktivt at arbejde 100% og kun få lov at beholde 40% minus moms selv. Never!

Men nu er jeg jo selvstændig. Jeg styrer delvist min løn, skat etc. så jeg gider godt jokke ekstra på pedalen. Men jeg er jo privilegeret som selvstændig.

Hvad med malersvenden, skolelæreren, politimanden og kassedamen? De bliver da ikke motiveret af at vi afskaffer et par helligdage, hvor de kunne være sammen med ungerne.

De skal da motiveres til at yde lidt mere. Motiveres – ikke presses.

Og hvem skal så motivere?
Det skal samfundet (mere ud af sidst tjente krone), ledelsen (opsætte mål, give feedback og rose) og så skal vi måske alle sparke hinanden bagi og blive stolte af at arbejde igen.

Jeg oplever en opbremsning mange steder. Vi giiider ikke yde mere. Vi orker ikke følge kunden til døren og interessere os. Men vi er voldsomt optaget af om naboen spiller høj musik, om manden parkere ulovligt derhenne foran bageren og om genboens au-pair arbejder for meget.

Vi skal blande os uden om og give den gas! Men hvor skal retningen – motivationen komme fra? Fra aflyste fridage? Næppe.

Energien og lysten til at arbejde, til at være mere udadvendte og Ole Henriksen-agtige skal komme indefra. Det starter med dig!

Nu har jeg gjort lidt her – og om lidt ringer jeg til en kunde og lægger et møde kl. 16-18 for at arbejde lidt ekstra!

Hvad vi du gøre?

God Himmelfart på torsdag. Og hold nu fridag på fredag, ikke?

Lyt på din favoritkanal:

Facebook kommentarer